Legenda lui Tapary
  Legendã popularã culeasã de Cristi Mirea
 

Când eram mic bunica mea, care a locuit la Periam Port în tinerete, îmi povestea des legenda lui Tapary în moptile senine în care stãteam pe dig si priveam stelele cãzãtoare.

Legenda boierului de origine maghiarã pe nume Tapary (în maghiarã Capáry), care avea mosia pe malul râului Mures lângã Periam Port, nu este cunoscutã de multã lume.


    Se spune, cã pe la începutul secolului XX a trãit acest boier, care era un mare jucãtor de cãrti. Jocul de cãrti a devenit pentru el un drog care nu-l lãsa sã renunte atunci când ar fi fost cazul.


    În aceste împrejurãri a ajuns sã-si piardã casa si mosiile. A jucat tot ce a avut si si-a jucat chiar si propria nevastã, pe care a pierdut-o.
    A fost blestemat de aceasta sã nu-si gãseascã linistea. Dupã moarte, acesta se spune cã se plimbã pe digul de lângã râul Mures pe portiunea de la canton pânã la Statia de Pompare.


    Se spune cã acesta se plimbã pe dig pe la ora 3 noaptea, doua degete de la mâna dreaptã fiindu-i în flãcãri, mâna cu care juca si cu care a pierdut-o pe nevasta sa.

 
Stumble! Bookmark and Share

 

Flux de stiri RSS
Abonament stiri. Introdu adresa de e-mail.

  Azi este
Acest site a fost conceput si creat de Cristi Mirea.Toate drepturile asupra conceptului si elementelor grafice apartin autorului. Drepturile asupra fotografiilor apartin fotografilor acestora. Textul care apare in acest site apartine autorului care l-a scris. Acest site a fost realizat fa~ra~ suport financiar din partea consiliului local Periam, sau a altei organizatii, persoane fizice sau juridice.