Artã
 
Pictori
 
FRANZ FERCH
S-a nãscut în 1900 Rudolfsgrad, dar a copilãrit în Periam. La început nu a avut succes cu picturile sale. În 1923 are o expozitie la Timisoara, însã nu poate vinde nici o picturã. Este nevoit sã locuiascã la pãrinti. În 1930 participã la un concurs al pictorilor din Banat la Timisoara si primeste locul 1. Dintre picturile sale amintim "Siesta", "Fiasco rosso".
 
FRANZ GILLICH
S-a nãscut la Periam în 1920 si a fost un grafician renumit. A urmat cusuri la scoli de artã din Timisoara si Germania. Dupã al Doilea Rãzboi Mondial este deportat în Rusia. A avut expozitii în Timisoara si Bucuresti.
 
JOHANN PARISON
Cel care de multe decenii înve- seleste persoan- ele din Periam cu picturile sale pe pereti se numeste Parizon. Picturile sale în ulei sau în var direct pe pereti au o tentã comicã. Cele mai recente lucrari pot fi adminarte pe peretii Terasei Mures de la Periam Port unde încearcã sã combine tipicul zonei de agrement cu umorul.
 
Sculptori
 
WALTER ANDREAS
Walter Andreas Kirchner s-a nãscut în 1941 în Periam si a fost premiat pentru sculpturile sale în Germania unde a emigrat în anul 1981.
 
VICTOR GOGA
Victor Gaga s-a nãscut în localitatea Periam si a efectuat studiile la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. A început sa sculpteze din 1954 si operele sale au participat la expozitii atât în tara cât si peste hotare. Multe din lucrãrile sale se aflã în colectii private în tarã si peste hotare. Arta sa monumentalã poate fi admiratã în urmãtoarele localitãti: Capâlnas, Guruslau, Lugoj, Moldova Noua, Stamora Moravita, Timisoara.
Pentru informatii suplimentare si fotografii cu lucrãrile artistului vizitati pagina:
 
Scriitori
 
KARL GRUNN
Karl Grunn s-a nãscut în Periam în anul 1855 si a scris poezii care au fost publicate la Viena în anul 1891 si la tipografia din Periam în anii 1913 si 1927. În antologia lui Adam Muller Guttenbrunn din 1911 intitulatã "Svabi din Est", numele lui nu este amintit. Motivele nu sunt cunoscute.
 
RICHARD WAGNER
Richard Wagner este un cunoscut poet în Germania, dar s-a nãscut în Lovrin si a copilãrit în comuna Periam.Primul volum de versuri "Klartext" a fost publicat în 1973. A emigrat în Germania. În 1995 publicã romanul "Viena, Banat". În anul 2000 a primit premiul "Neuer Deutschen Literaturpreis 2000" la Târgul de Carte de la Frankfurt pentru romanul "Miss Bukarest".
 
CRISTI MIREA
Cristi Mirea a publicat primul volum de versuri 'Hieroglife ale sufletului' în anul 2000 si în 2006 a publicat romanul Intersectii. Tot Cristi Mirea se ocupã de fotografie si de grafica traditionalã cât si cea pe calculator dupã cum se vede din pagina de internet de fatã. Cele mai reusite fotografii pot fi vãzute pe urmatoarea pagina web: www.cristimirea.go.ro. Pe aceeasi paginã web se pot descãrca gratuit toate romanele si versurile (în total 14), atât cele publicate pe suport de hârtie cât si celelalte în format electronic. De asemenea la biblioteca comunei Periam puteti împrumuta cele douã cãrti publicate.
 
FRANZ EHLING
Franz Ehling s-a nãscut în Periam în 1841 si a murit în 1889. A scis poezie si arta dramaticã.
 
FRANZ HEINZ
Franz Heinz s-a nãscut în Periam în 1929. În 1944 este evacuat cu pãrintii în Austria dar revine în 1845 la Periam. A publicat mai multe cãrti în România. În 1976 emigreazã în Germania.
 
Muzicã
 
PRIAMUS
Formatia PRIAMUS e cea care în anii 70 a facut ravagii la balurile organizate la Cãminul Cultural. O formatia care cânta cover-ruri dupã piesele vremii mai da din când în când câte un concert în comuna Periam pentru fanii care nu i-au uitat. Pe data de 01.05.2000, a avut loc primul concert dupã o pauza de 25 de ani, care a fost o reusitã totalã. Din vechea trupã au participat în acel concert: Nelu Hojda, Stefi Sucigan si Nelu Suiugan. Pe data de 10 august 2003 au sustinut un concert live pe terenul de fotbal al liceului teoretic Periam cu ocazia finalizarii cupei de fotbal Periam. La festivitatea Zilele Periamului din septembrie 2008, formatia a sustinut un concert pe scena din centrul localitãtii. Click aici pentru a vedea videoclipuri.
 
NITA
Nicolae 'Nita' Buda este pe lângã creatorul festivalului în aer liber Rock la Mures un cântãret, fiind solist în mai multe dormatii spaniole, germane si române. Nita este si un poet publicând deja un volum de versur. Pentru a citi un portret al artistului Nita citeste articolul urmãtor.
 
TIBI MIREA
Originar din Periam, solistul de muzicã popularã Tibi Mirea face acum parte din formatia de muzicã popularã Vãriesana din Varias. Talentul sãu de a cânta la acordion a fost încã din tinerete eclipsat de vocea sa destinatã interpretãrii cântecelor populare. Pagina oficialã Vãriesana. Mai jos poti asculta douã melodii cântate live la ruga de la Periam.
 
CORNEL BOTA
Cornel Bota este un cunoscut cântãret de muzicã popularã la taragot. La începutul carierei cânta într-o formatie de muzicã popularã împreunã cu Tibi Mirea.
 
IMPLANT PENTRU REFUZ
Horvath Tavi si Takacs Ovidiu sunt membrii ai trupei IMPLANT PENTRU REFUZ, care se bucurã de succes la publicul din România. Horvath Tavi este si solistul vocal al trupei BLAZZAJ. Informatii suplimentarea la: www.implantpentrurefuz.com
 
 
Stumble! Bookmark and Share

 

Flux de stiri RSS
Abonament stiri. Introdu adresa de e-mail.

  Azi este
Acest site a fost conceput si creat de Cristi Mirea.Toate drepturile asupra conceptului si elementelor grafice apartin autorului. Drepturile asupra fotografiilor apartin fotografilor acestora. Textul care apare in acest site apartine autorului care l-a scris. Acest site a fost realizat fa~ra~ suport financiar din partea consiliului local Periam, sau a altei organizatii, persoane fizice sau juridice.